Καλοήθης υπερπλασία προστάτη-ΚΥΠ

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Στους περισσότερους άντρες, μετά από την ηλικία των 45 ετών, το μέγεθος του προστάτη αρχίζει να μεγαλώνει. Η αύξηση του μεγέθους μπορεί να συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανδρός.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη,είναι γνωστή με τον ιατρικό όρο καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και συνήθως  δημιουργεί πρόβλημα διότι συσφίγγει την ουρήθρα την οποία περιβάλλει και προκαλεί εμπόδιο στην ελεύθερη ροή των ούρων δια μέσου της ουρήθρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη

Δεν είναι όλοι οι άνδρες με υπερπλασία του προστάτη που παρουσιάζουν συμπτώματα. Με την αύξηση της ηλικίας όμως, λόγω και της συνεχιζόμενης αύξησης του μεγέθους του προστάτη, η συχνότητα και σοβαρότητα των προβλημάτων αυξάνονται.

Όταν η υπερπλασία του προστάτη επηρεάζει την ελεύθερη ροή των ούρων λόγω κάποιου βαθμού απόφραξης της ουρήθρας, μπορούν να υπάρξουν διάφορα συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

  • Συχνουρία: Ανάγκη για συχνή ούρηση
  • Νυχτουρία: Ανάγκη για συχνή ούρηση κατά τη νύχτα που διακόπτει κατ’ επανάληψη τον ύπνο
  • Αδύνατη ή διακεκομμένη ούρηση, μείωση της ακτίνας ούρησης
  • Αίσθηση ατελούς κένωσης
  • Αύξηση του χρόνου ούρησης, η οποία γίνεται με στάγδην αποβολή ούρων
  • Καθυστέρηση της έναρξης της ούρησης
  • Αίσθηση για επιτακτική ούρηση

Η σοβαρότητα των προβλημάτων αυτών εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο η ουρήθρα αποφράσσεται από τον υπερτροφικό προστάτη.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ανάπτυξης ουρολοίμωξης με κάψιμο και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Στα πρώτα στάδια της υπερτροφίας του προστάτη, η ουροδόχος κύστη, υποχρεώνεται να σπρώξει με μεγαλύτερη δύναμη τα ούρα για να εξέλθουν δια μέσου της ουρήθρας που συσφίγγεται από τον προστάτη.

Σταδιακά η κύστης παθαίνει υπερτροφία και προκύπτουν προβλήματα δυσλειτουργίας χωρίς να μπορεί να αδειάζει εντελώς. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στη συχνουρία και νυχτουρία.
Σε ένα ποσοστό ανδρών, η ανεπάρκεια κένωσης της ουροδόχου κύστης, δημιουργεί το υπόστρωμα για επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις με κίνδυνο βλάβης στην ουροδόχο κύστη και στους νεφρούς.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο υπερτροφικός προστάτης μπορεί να προκαλέσει ολική απόφραξη της ουρήθρας, που είναι μια πολύ σοβαρή και επείγουσα κατάσταση.

Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη;

Όταν ο ουρολόγος διαγνώσει καλοήθη υπερπλασία προστάτη επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία. Σκοπός της θεραπείας είναι η ανακούφιση του ασθενούς από την ταλαιπωρία που του δημιουργούν τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη. Ανάλογα με το είδος και βαρύτητα των συμπτωμάτων σας, τον βαθμό ενόχλησης σας από τα συμπτώματα και συνεκτιμώντας τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο ο ουρολόγος μπορεί να σας προτείνει μία από τις παρακάτω επιλογές:

  • Αναμονή και παρακολούθηση
  • Φαρμακευτική θεραπεία
  • Μη επεμβατικές μεθόδους
  • Χειρουργική Αντιμετώπιση

Συμπέρασμα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι συνήθη για την πλειοψηφία των ανδρών άνω των 50 ετών. Δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλητικά για τη ζωή ούτε υποκρύπτουν απαραίτητα καρκίνο του προστάτη  αλλά διαταράσσουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ίδιων και του περιβάλλοντός τους. Σήμερα η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται επιτυχώς με πολλούς τρόπους.

errikos ntinan
Ερρίκος Ντυνάν
κλινικη λευκος σταυρος
Λευκός Σταυρός
Αττικό Θεραπευτήριο Κλινική
Αττικό Θεραπευτήριο
ευρωπαικη ουρολογικη εταιρεια
ενδοουρολογικη εταιρεία
ελληνικη ουρολογική εταιρεία logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ